Äquivalenz in den Übersetzungen deutschsprachiger Rechtstexte ins Tschechische - Mášková, Radka (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce "Ekvivalence v překladech německých právních textů do češtiny" pojednává o specifikách odborného právního jazyka a jeho překladech na úrovni Evropské unie. Práce předkládá vymezení pojmu a typů ekvivalence. Zabývá se jak teoretickým, tak praktickým pozorováním ekvivalentních právních termínů v německo-českém kontextu. Cílem práce je stanovit četnost ekvivalentních typů ve zkoumaném textu. Aspekty překladu jsou podloženy analýzou odborných textů ze "Směrnice o právu na informace v trestním řízení".
Equivalence in the translations of the German legal texts into Czech
Keywords: odborný jazyk; právní termíny; ekvivalence; metody překladu; odborný překlad; glosáře EU; Směrnice o právu na informace v trestním řízení; professional language; legal terms; equivalence; methods of translation; professional translation; EU glossaries; Directive on the right to information in criminal proceedings