Tavená skleněná plastika - Kuchyňková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce Tavená skleněná plastika je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. První část teoretické práce se zabývá vznikem, vývojem a situací tavené plastiky po druhé světové válce. Ve druhé části teoretické práce jsou zmíněni nejvýznamnější čeští tvůrci tavené plastiky. Třetí část teoretické práce pojednává o tavené plastice po roce 1989 společně se současnými tvůrci sklářského designu. Poslední čtvrtá část teoretické práce je věnována samotnému Zdeňku Lhotskému, který se stal inspirací pro tuto bakalářskou práci. Praktická část se zaměřuje na výrobu skleněného taveného objektu, při níž se autorka inspirovala monumentálním sarkofágem od českého sklářského výtvarníka Zdeňka Lhotského.
Mold melted glass sculpture
Keywords: sklo; design; sarkofág; tavená plastika; Stanislav Libenský; Jaroslava Brychtová; Zdeněk Lhotský; studio Pelechov; glass; design; sarcophagus; fused sculpture; Stanislav Libenský; Jaroslav Brychtová; Zdeněk Lhotský; studio Pelechov