Účetní výsledek hospodaření a jeho vypořádání - Dolejší, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Zadané téma jsem v souladu s cílem práce pojala jako charakteristiku uzávěrkových prací a postupů, probíhajících na konci účetního období a na začátku období následujícího, které vedou ke zjištění účetního výsledku hospodaření, jeho vykázání a mimoúčetní transformaci na daňový základ. Účetní závěrka, do níž zmíněné operace patří, podává souhrnné informace o majetkové, finanční a důchodové situaci podniku. Je jediným výstupem z účetnictví účetní jednotky, se kterým se v důsledku jejího zveřejnění ve sbírce listin obchodního rejstříku může seznámit prakticky kdokoli. Cílem mé bakalářské práce bylo tuto oblast uceleně popsat, teoretické poznatky názorně aplikovat ve vybrané účetní jednotce a dosažené výsledky porovnat s informacemi, které za dané účetní období vykázal mnou oslovený podnik. Zajímalo mě, do jaké míry je možné se při dodržení všech účetních předpisů odchýlit a jaký má použití případných alternativních postupů dopad. Vzhledem k rozsahu daného tématu jsem se v praktické části zaměřila pouze na uzavření účetních knih, zjištění výsledku hospodaření v členění na provozní a finanční a na vyhotovení rozvahy a výkazu zisku a ztráty za rok 2007.
Trading income and its settlement
Keywords: účetní závěrka; uzávěrková operace; konečný zůstatek; účetní výsledek hospodaření; základ daně; rozvaha; výsledovka; rozvahový účet; výsledkový účet; financial statement; closing entry; closing balance; trading income; tax base; balance sheet; profit and loss statement; balance sheet account; profit and loss account