Etické aspekty zadlužení a jeho dopady na společnost z pohledu sociálních pracovníků - Emr, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Emr, T. Etické aspekty zadlužení a jeho dopady na společnost z pohledu sociálních pracovníků. České Budějovice 2016. Diplomová práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická Fakulta. Katedra etiky, psychologie a charitativní práce. Vedoucí práce RSDr. Ján Mišovič, CSc. Diplomová práce se zabývá etickými aspekty zadlužení a předlužení a jejich dopady na společnost. Uvádí zadluženost jako problém vyrůstající z nastavení současné konzumní společnosti a reflektuje rizika jednotlivých na trhu nabízených finančních produktů od bankovních a zejména nebankovních institucí. Také nastiňuje historický vývoj konzumní společnosti a lichvy jako společenského problému. Popisuje příčiny zadlužování, rizika s ním spojená (lichva, exekuce), současný stav české společnosti a zahrnuje pohled sociálních pracovníků, kteří pracují s klienty v dluhové pasti v rámci odborného sociálního poradenství, na uvedenou problematiku. Uvádí konkrétní problémy, rizika, ale také aspekty usnadňující práci s klienty, se kterými se sociální pracovníci setkávají v každodenní praxi.
Ethical aspects of debt and its consequences for society from the perspective of social workers
Keywords: Klíčová slova: konzumní společnost; dluhová problematika; dopady dluhů; příčiny zadlužení; sociální pracovník; odborné sociální poradenství; etické aspekty.; Keywords: consumerism; debt problems; indebtedness; debt causes; social worker; professional social counseling; ethical aspects.