Posturální terapie jako léčba funkčních a strukturálních poruch v oblasti hrudní páteře - Heřmánková, Hana (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá léčbou funkčních a strukturálních poruch v oblasti hrudní páteře pomocí posturální terapie. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části práce jsou popsána teoretická východiska pro praktickou část. V jednotlivých kapitolách je tak popsána nejdříve anatomie hrudní páteře, dále funkční a strukturální poruchy a následně možnosti posturální terapie. Praktická část práce je zpracována formou kvalitativního výzkumu a zahrnuje kazuistiky 4 pacientek. V závěru práce jsou popsány výsledky vycházející z praktické části práce a je zde hodnocena úspěšnost navržené terapie.
Postural therapy as a therapy of functional and structural disorders in the thoracic spine
Keywords: fyzioterapie; postura; posturální terapie; hrudní páteř; physiotherapy; posture; postural therapy; thoracic spine