Provázanost účetnictví a daně z příjmů právnických osob - Štruncová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Teoretická část bakalářské práce definuje základní pojmy, které se týkají provázanosti účetnictví a daně z příjmů právnických osob, jako jsou účetní uzávěrka, účetní závěrka, základ daně a daň z příjmů právnických osob. Praktická část práce je věnována charakteristice vybrané účetní jednotky, dále jsou provedeny analýzy závěrkových prací, daňově neuznatelných položek, analýza nákladů a výnosů a analýza výsledku hospodaření. Také se práce zaměřuje na transformaci účetního výsledku hospodaření na základ daně, porovnání účetního a daňového výsledku hospodaření a také na zjištění daňové povinnosti této účetní jednotky. Na konci bakalářské práce je zhodnocení a možné návrhy na řešení vlivu účetnictví na výpočet daně z příjmů právnických osob a shrnutí výsledků získaných z praktické části.
Interconnection of accounting and corporate income tax
Keywords: účetnictví; základ daně; daň z příjmů právnických osob; accounting; tax base; tax on corporate income