Podještědská mluva ve třech generacích - Susková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce bylo prověřit, zda se v běžné mluvě obyvatel Podještědí projevují prvky severovýchodočeské nářeční podskupiny. Součástí práce je etnografická část, ve které se nachází stručný popis Podještědí a údaje o obci Proseč pod Ještědem, jež je studovanou vsí. Teoretická část je zaměřena na definování základních složek národního jazyka, charakteristiku severovýchodočeské dialektologické podskupiny i Podještědského úseku. V praktické části jsme se soustředili na analýzu mluvy zástupců tří generací (nejmladší, střední a nejstarší), a to z hlediska hláskoslovné, tvaroslovné a lexikální. Jednotlivé projevy jsou zaznamenány v nahrávkách, které jsou součástí této práce.
Specific language of the region Podještědí in three generations