Koncern Koh-i-noor Hardtmuth v protektorátním hospodářství 1939-1942 - Bohdálek, David (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná bakalářská práce se zaměřuje na válečný vývoj českobudějovického koncernu Koh-i-noor Hardtmuth v letech 1939-1942. První kompilativně pojatá část práce přibližuje na základě dostupné literatury hospodářský vývoj Německé říše a Protektorátu Čechy a Morava do konce roku 1942. Druhá část již pojednává o situaci v Hardtmuthově koncernu. Mezi základní pramenné zdroje patří výroční a provozní roční zprávy, zápisy z jednání tužkárenských podniků, dochovaná korespondence a v neposlední řadě také prameny osobní povahy vztahující se k vlastníkům a zaměstnancům koncernu. Na základě těchto pramenů je analyzována celková strategie koncernu ve válečném období s hlavním důrazem na proměnu exportních trhů a přizpůsobení výroby požadavkům války. Tento vývoj je následně porovnán a analyzován se situací v dalších českobudějovických tužkárenských podnicích - Národním podniku a akciové tužkárně Grafo, v čemž spočívá jeden z hlavních přínosů celé práce.
The concern Koh-i-noor Hardtmuth in the Protectorate economy 1939-1942
Keywords: Koh-i-noor Hardtmuth; Protektorát Čechy a Morava; České Budějovice; 1939-1942; hospodářský vývoj; Národní podnik; Grafo; Koh-i-noor Hardtmuth; Protectorate of Bohemia and Moravia; České Budějovice; 1939-1942; economic development; National Corporation; Grafo