Specifika ošetřovatelské péče o dospělého pacienta s extenzí dolní končetiny - Jelínková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ošetřovatelské péče o pacienty s náplasťovou a Kirschnerovou extenzí, kteří jsou hospitalizováni na ortopedickém a traumatologickém oddělení. Extenze dolní končetiny je forma konzervativního repozičního postupu. Užívá se jako konzervativní léčba některých dislokovaných zlomenin, u nichž hrozí posun fragmentů nebo luxace. Také pro odlehčení kloubu a povolení svalových kontraktur. Cílem práce bylo zjistit zvláštnosti ošetřovatelské péče, možné komplikace a zjistit jak probíhá prevence komplikací. K cílům byly stanoveny čtyři výzkumní otázky. Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče, jaké mohou nastat komplikace, jakým způsobem předcházejí sestry komplikacím a s jakými problémy se sestry setkávají při ošetřování pacientů. Na základě stanovených cílů byly vytvořeny polostrukturované rozhovory, jejichž cílem bylo zmapovat znalosti sester o ošetřovatelské péči o pacienty s extenzí dolní končetiny. Dále bylo provedeno zúčastněné pozorování, díky kterému jsme zjistili, zda sestry aplikují své znalosti i v praxi. Výzkumný soubor tvořilo sedm sester. Po zpracování všech dat bylo zjištěno, že specifika ošetřovatelské péče se odráží zejména v hygienické péči, v ošetřování a sledování extendované končetiny a v manipulaci s pacientem. Dále bylo zjištěno, že komplikacemi, které se u pacientů nejčastěji objevují, jsou opruzeniny, deficit sebepéče a bolest. Z výsledků také vyplývá, že dotazované sestry mají dostatek teoretických znalostí o prevenci komplikací. Avšak tyto znalosti nejsou vždy uplatňovány v praxi. Tato práce může sloužit jako studijní a informační materiál pro studenty zdravotnických oborů, ale také pro sestry pracující s pacienty s extenzí dolní končetiny. Zároveň informace, které práce obsahuje, by mohly být prezentovány formou semináře nelékařskému zdravotnickému personálu. Byl také vytvořen standard, který popisuje postup při aplikaci náplasťové extenze.
Specifics of the nursing care for an adult patient with the extension of lower limb
Keywords: Kirschnerova extenze; náplasťová extenze; ošetřovatelská péče; Kirschner extension; patch extension; nursing care