Cvičení žen po porodu - Švecová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
ABSTRAKT Tématem mé bakalářské práce je cvičení žen po porodu. Cvičení je mi všeobecně blízké, což byl důvod, proč jsem si zvolila právě takové téma své bakalářské práce. Cvičení v období šestinedělí hraje značnou roli. Organismus rychleji regeneruje a cvičení zabraňuje poporodním komplikacím, jako jsou bolesti zad, problémy s inkontinencí, sestup dělohy, uvolnění svalů pánevního dna nebo diastáze břišních svalů. Cílem cvičení je odstranit změny, které v těle ženy nastaly v průběhu těhotenství, při porodu a následně i v šestinedělí. Se cvičením se může začít již 12 ? 24 hodin po porodu. V bakalářské práci jsem stanovila dva cíle a související hypotézy. Prvním cílem bylo zmapovat znalosti žen o cvičení po porodu. Druhým cílem bylo zjistit z jakých zdrojů ženy čerpají informace o cvičení po porodu. Hypotéza 1: Ženy mají informace o významu cvičení po porodu. Hypotéza 2: Ženy získávají informace od porodních asistentek na oddělení šestinedělí. Výzkumným souborem byly ženy, jak po spontánním porodu, tak po porodu císařským řezem, od propuštění do domácí péče až do půl roku po porodu. Kvantitativní výzkum byl prováděn náhodně a dále v ordinaci dětského lékaře Mudr. Rudolfa Lázničky v obci Olešník pomocí anonymních dotazníků. Dotazník obsahoval 33 otázek. Bylo rozdáno 100 dotazníků, z nichž 80 bylo vráceno. Výzkumná část ukázala, že hypotéza 1 se potvrdila a hypotéza 2 byla vyvrácena. Bakalářská práce by mohla být použita jako edukační materiál o cvičení po porodu pro ženy, porodní asistentky a studenty oboru porodní asistentka.
Exercise for Women after Giving Birth.
Keywords: Cvičení po porodu; Šestinedělí; Kojení; Ošetřovatelská péče; Psychika ženy; Exercise after Giving Birth; Puerperium; Breast-feeding; Nursing Care; Female psyche