Baby centrum Šikulka - aktuální problémy v sociální práci s rodiči a jejich dětmi - Smržová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem této práce je Baby centrum Šikulka v Českých Budějovicích a aktuální problémy v sociální práci s rodiči a jejich dětmi. Tato práce je deskriptivním výzkumem zabývajícím se celkovou koncepcí i jednotlivými aktivitami konkrétní českobudějovické instituce. Úvodní část je zaměřena na objasnění základních pojmů, které souvisí s danou problematikou a dále představení Baby centra Šikulka v Českých Budějovicích, popis činností centra a nabízených aktivit. V závěru této části jsou uvedeny příklady dobré praxe. Pro praktickou část byl zvolen kvalitativní výzkum s využitím techniky strukturovaných rozhovorů s otevřenými otázkami. Výzkum byl proveden s deseti respondenty zaměstnanci Baby centra Šikulka. Cílem bakalářské práce je prezentovat nejzávažnější problémy vyskytující se v životě současných českých rodin a ukázat, jak se na jejich prevenci a překonávání může podílet konkrétní zařízení; současně zjistit těžkosti a obtíže, které Centru brání v rozvíjení aktivit a navrhnou některá optimalizační opatření. K naplnění těchto cílů byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka zní, se kterými problémy, těžkostmi, překážkami se potýkají pracovníci Baby centra Šikulka. Druhá otázka zjišťuje, jaká řešení zjištěných nedostatků považují respondenti za možná a účinná. Z dosažených výsledků vyplývá, že Baby centrum Šikulka se nepotýká s žádnými závažnými problémy, vyskytují se zde však například občasné organizační potíže či porušování návštěvního a provozního řádu. Někteří respondenti také navrhovali možnosti, jak zlepšit stávající nabídku aktivit a činností.
Baby Center Šikulka - Actual problems in the area of social work with parents and their children
Keywords: Baby centrum Šikulka; rodina; volnočasové aktivity; sociální problémy; Šikulka Baby Center; family; free time activities; social problems