Dýchací přístroje ve vybavení jednotek Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje - Sokol, Karel (Jihočeská univerzita, 2010)
Hasičský záchranný sbor České republiky je jednou ze základních složek integrovaného záchranného systému. Jeho celkový rozvoj a moderní vybavení umožňuje velmi účinně poskytovat pomoc při všech druzích mimořádných událostí. Dýchací přístroje jsou jedním ze společných ochranných pracovních prostředků, které umožňují hasičům pobyt i v nedýchatelném prostředí. Cílem bakalářské práce bylo provést celkovou analýzu počtů a stáří dýchacích přístrojů a tlakových lahví, které jsou ve vybavení jednotek Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Dále bylo cílem provést srovnání ochranné doby poskytované nositeli u dvou základních používaných typů vzduchových dýchacích přístrojů. Výzkumný soubor tvořili příslušníci HZS Jihočeského kraje zařazení na oddělení chemické a technické služby na jednotlivých územních odborech. Celkem byly získány údaje z dvaceti požárních stanic. V dotazníku respondenti vyplňovali počty jednotlivých druhů dýchacích přístrojů a tlakových lahví podle jejich stáří. Sběr dat probíhal v únoru a březnu 2010. Hypotéza 1, že počty dýchacích přístrojů u jednotek HZS Jihočeského kraje jsou dostatečné, byla potvrzena. Výsledek byl získán srovnáním shromážděných údajů s počty udávanými platným právním předpisem. Ten požaduje takový počet VDP, který odpovídá minimálně 1,7 násobku počtu příslušníků sloužících v jedné směně. Hypotéza 2, že tyto dýchací přístroje splňují požadavky všech současných právních předpisů, však potvrzena nebyla. Výsledek vyplývá ze srovnání technických parametrů používaných přístrojů s technickými podmínkami udávanými vyhláškou Ministerstva vnitra č. 255/1999 Sb. ve znění pozdějších předpisů, o technických podmínkách věcných prostředků požární ochrany. Výsledky práce budou využity k sestavení finanční rozvahy a plánu nákupu přetlakových dýchacích přístrojů a obměny používaných kompozitních tlakových lahví.
Breathing Apparatus equipment in the Units of the Fire Rescue Service of the South Bohemia Region
Keywords: Kompozitní; ocelová; plicní automatika; přetlakový; rovnotlaký; tlaková lahev; vyhláška; vzduchový dýchací přístroj; Composite; steel; lung mechanics; overpressure; equipressure; cylinder; decree; breathing apparatus