Ošetřování a informovanost klientů se zavedeným periferním žilním katétrem. - Dušková, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce na téma ?Ošetřovatelská péče a informovanost klientů se zavedeným periferním žilním katétrem? se skládá ze dvou částí. V teoretické části práce jsou stručně objasněny základní pojmy, jako je periferní žilní kanyla, ošetřovatelská péče a komplikace. V této práci je největší pozornost kladena na ošetřovatelskou péči a informovanost klientů se zavedeným periferním žilním katétrem. Jednotlivé prvky jsou podrobně popsány v samostatných kapitolách. Závěr teoretické části je zaměřen na zákonné aspekty spojené s periferním žilním katétrem (dokumentace o periferním žilním katétru a likvidace biologického materiálu). Praktická část popisuje výzkumné šetření, které vede k ověření předem stanovených hypotéz. Ve výzkumném šetření byla použita kvantitativní metoda formou anonymních dotazníků. Výzkum byl proveden v Nemocnici České Budějovice a.s., kde bylo celkem rozdáno 120 dotazníků klientům, kteří byli hospitalizováni na oddělení následné péče, interním oddělení, infekčním oddělení a neurologickém oddělení. Prvním cílem této práce bylo zjistit, zda jsou klienti dostatečně informováni v souvislosti se zavedeným periferním žilním katétrem. Druhým cílem bylo zjistit, zda klienti znají možné projevy infekce v souvislosti se zavedeným periferním žilním katétrem. Ke stanoveným cílům byly vytvořeny hypotézy H1, H2 a H3. H1: Klienti mají informace o zavedeném periferním žilním katétru, byla potvrzena. Hypotéza H2: Klienti znají možné projevy infekce v souvislosti se zavedeným periferním žilním katétrem, byla potvrzena. Hypotéza H3: Klienti znají možné komplikace v souvislosti se zavedeným periferním žilním katétrem, byla potvrzena.
Care and awareness of clients with an established perifer venous catheter
Keywords: Infuze; Periferní žilní kanyla; Klient; Ošetřovatelská péče; Sestra; infusion; Peripheral venous cannula; client; Nursing Care; sister