Pracovní uplatnění absolventů středních škol z Jedličkova ústavu v Praze - Drdová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2010)
V diplomové práci se zabývám problematikou uplatnění mladých lidí se zdravotním postižením na trhu práce. Míra pohybového postižení významně ovlivňuje kvalitu života člověka, pracovní začlenění nevyjímaje. Pokud se lidé se zdravotním postižením nemohou realizovat v zaměstnání, může to narušit jejich sebevědomí a sebeúctu. Vzhledem ke svým specifickým potřebám a okolnostem, které vyplývají z daného postižení, jako je např. bezbariérový přístup do pracovního prostředí, nižší vzdělání, špatně dostupná doprava do zaměstnání, pomalejší pracovní tempo, ztížené vyjadřovací schopnosti, atp., mohou pak být tito lidé zařazeni státem do skupiny osob ohrožených sociálním vyloučením. Cílem praktické části práce je zjištění uplatnitelnosti absolventů středních škol JÚ na trhu práce a zmonitorování očekávání a bariér pracovního uplatnění studentů posledního ročníku středních škol v JÚŠ. Na základě toho byly stanoveny následující hypotézy: 1. Studenti Jedličkova ústavu v Praze mají nereálná očekávání v souvislosti s faktickým pracovním uplatněním. 2. Studenti i absolventi středních škol JÚŠ mají tendenci pokračovat ve studiu, aby tak odložili řešení problémů souvisejících se zaměstnáním. Výzkum prokázal potvrzení první hypotézy i druhé hypotézy. K ověření hypotéz byla zvolena forma kvantitativního výzkumu. Při sběru dat byl použit dotazník, analýza dokumentů a strukturovaný rozhovor.
Employability of Secondary School Graduates from the Jedlička´s Institute and Schools for physically disabled young people in Prague
Keywords: Absolvent středních škol Jedličkova ústavu v Praze; Student posledního ročníku středních škol Jedličkova ústavu v Praze; Člověk se zdravotním postižením; Kvalita života; Pracovní uplatnění Nezaměstnanost; Graduates from Jedlička´s Institute and Schools; Students from Jedlička´s Institute and Schools; employability; unemployment; quality of life