Šifry ve výuce matematiky na 1. stupni základní školy - Boučková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce s názvem Šifry ve výuce matematiky na 1. stupni základní školy seznamuje čtenáře se základními pojmy týkajících se šifrování, dále také s historií šifer od počátku do současnosti, jejich rozdělením, návazností na rámcově vzdělávací program pro základní vzdělávání a s didaktickou hrou. Dále se zabývá seznámením dětí s jednoduchými šiframi a s jejich šifrováním a dešifrováním. Práce je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část představuje šifry a jejich využití, základní pojmy, druhy šifer, historii šifer, šifrovací hry a didaktickou hru. Praktická část zahrnuje pracovní listy a didaktické hry, které obsahují jednoduché šifry. Ke každému pracovnímu listu je vytvořen návod použití, řešení, samotné šifry a u vyzkoušených pracovních listů v praxi je napsáno zhodnocení, jak si děti vedly, jejich špatná, ale i správná řešení.
Ciphers in mathematics education at primary school
Keywords: šifry; historie šifer; šifrovací hry; didaktická hra; matematika; ciphers; history of ciphers; cryptographic games; didactic game; mathematics