Žák na 1. stupni ZŠ a svět pohádek - Novotná, Jitka (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá vztahem žáků 1. 3. ročníku ZŠ k současným pohádkám. Teoretická část práce je zaměřena na pohádku jako žánr (klasickou folklórní a moderní autorskou pohádku), na mediální vliv pohádky, na její aktuální stav, vývojové tendence, vliv na recipienta apod. Práce má výzkumný charakter. Zaměřuje se na čtenářské chování žáků, na jejich návyky, vliv rodiny a školy, na rozvoj čtenářství, resp. zaměřuje se na tento žánr, na vliv médií apod. Na základě dotazníku a rozhovoru se žáky a jejich rodiči je zachycen současný stav. Výsledky výzkumu jsou porovnány s teoretickou částí práce a doloženy přílohovým materiálem. V závěru práce jsou interpretovány výsledky výzkumu.
The pupil at the primary school and the world of fairy tales
Keywords: pohádka; čtená pohádka; násilí a agrese v pohádkách; druhy lidové pohádky; dětský čtenář; dětský posluchač; animovaný seriál; vliv médií; sledování televize; rozhovor s žáky a rodiči; fairy tale; fairy tale for fading; violence and agression in fairy tale; kinds of folk tales; children reader; children listener; animated series; media influence; watching TV; interview with pupils and parents