Entomopatogenní houba Metarhizium anisopliae - biologická charakterizace - Konopická, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Entomopatogenní houba Metarhizium anisopliae patří mezi nejrozšířenější druhy využívané v biologické ochraně rostlin. Druh M. anisopliae se vyskytuje ve vlhkém a teplém prostředí, nejčastěji infikuje půdní hmyz nebo hmyz žijící na povrchu půdy. Houba je široce polyfágní a parazituje na široké škále hmyzu náležejících do více než 50 řádů: rovnokřídlí (Orthoptera), dvoukřídlí (Diptera), polokřídlí (Hemiptera), motýli (Lepidoptera) a brouci (Coleoptera). Bakalářská práce je zaměřena na podrobný popis houby M. anisopliae a také charakteristiku dalších šesti významných rodů hub využitelných v biologické ochraně rostlin (Beauveria, Hirsutella, Isaria, Nomuraea, Paecilomyces, Lecanicillium) včetně detailního popisu vývojového cyklu entomopatogenních hub. Práce obsahuje i podrobný popis čtyř komerčně dostupných biopreparátů na bázi houby M. anisopliae (Met52, Green Muscle?, BioCane a BIO-Blast) a příklady praktického využití biopreparátu Met52 na vybrané hostitele.
Entomopathogenic fungus Metarhizium anisopliae - biological characterization
Keywords: integrovaná ochrana rostlin; biologická ochrana; entomopatogenní houby; \kur{Metarhizium anisopliae}; biopreparát; Integrated pest management; biological control; entomopathogenic fungi; \kur{Metarhizium anisopliae}; biopreparate