Problematika měření emisí amoniaku a skleníkových plynů při chovu skotu na pastvě a vlivu chovu na životní prostředí. - Hasík, Juraj (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce obsahuje různé druhy měření koncentrace amoniaku dle norem ČSN a dle VÚZT Praha. Dále obsahuje vybrané metody měření koncentrace jednotlivých skleníkových plynů. Vlastní práce probíhala v ZD Krásná Hora nad Vltavou, kde se měřila koncentrace amoniaku ve stájích metodou elektrických snímačů a na pastvách metodou měření substrátu v měřícím tunelu. Měřením koncentrace amoniaku ve stájích se porovnávaly hodnoty neošetřené kejdy s ošetřenou kejdou přípravkem AMALGEROL. Měření koncentrace amoniaku na pastvě bylo zaměřeno na únik amoniaku do ovzduší po mikroklimatických a fyzikálních zásazích.
The issue of ammonia and greenhouse gases emissions measurements at breeding cattle on pastures and the impact on the environment.
Keywords: Amoniak; skleníkové plyny; metody měření amoniaku ve stáji; metody měření amoniaku na pastvě.; Ammonia; greenhouse gases; methods for ammonia measurement in the stables; methods for ammonia measurement on pastures.