Výživa v předškolním věku a její standardy. - Dvořáková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaká je úroveň stravování dětí v mateřské škole. Teoretická část bude charakterizovat jednotlivé složky výživy dětí v předškolním věku. Tato část bude rovněž obsahovat shrnutí podstatných faktorů důležitých pro zdravý vývoj dětí, např. vhodný poměr vitamínů a minerálních látek, dodržování správného pitného režimu během dne. Praktická část se bude zabývat monitoringem plnění stravovacích norem a nutričních hodnot v měsíčním jídelníčku a bilanci spotřebního koše. Také bude zaměřena na prevalenci nadváhy a obezity u předškolních dětí a žáků prvního stupně základních škol. Na základě měření proběhne komparace zjištěných údajů. V dotazníkovém šetření budou zjišťovány názory rodičů na stravování dětí v mateřské škole, jak se děti doma stravují a jaké mají pohybové aktivity v rámci prevence obezity.
Nutrilon in Preschool Age and its Standards
Keywords: zdravá výživa; obezita; složky výživy; spotřební koš; healthy nutrition; obesity; nutrition components; consumer basket