Informovanost žáků na druhém stupni základní školy v oblasti drogové problematiky - Haas, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářská práce je zjištění informovanosti a znalosti žáků druhého stupně na základní škole v oblasti drogové problematiky a zhodnocení jejich úrovně. Práce je koncipována do dvou hlavních částí. V první, teoretické části je popsána historie a současnost drogové scény, základní pojmy drogové problematiky, jednotlivé druhy drog, jejich účinky a následky jejich užívání. Dále jsou popsány znaky závislosti a faktory vzniku závislosti. Tato část je též zaměřena na drogovou prevenci, zejména školní. Ve druhé, praktické části je popsána drogová prevence na vybraných základních školách (Základní škola Domažlice, Komenského 17 a Základní škola Mrákov), její podoby, metody, a též spolupráce škol s externími odborníky. Na základě kvantitativní metodologie jsou pomocí dotazníkového šetření mezi žáky osmých a devátých tříd na vybraných základních školách, zjišťovány znalosti o drogách (včetně alkoholu a cigaret) a taktéž je sledováno, do jaké míry dokážou žáci objektivně správně reagovat v hodnocení rizikovosti drog a jaké jsou jejich postoje k drogám.
Awareness of the students at the elementary school in the issue of drugs
Keywords: droga; návykové látky; drogová závislost; prevence; informovanost; znalost; drug; addictive substances; drug addition; prevention; awareness; knowledge