Výchovné poradenství - Kőlblová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce je zaměřit se na zmapování role výchovného poradce na ZŠ. V teoretické části je práce směřována na vymezení jeho úkolů a pravomocí na základě dostupné odborné literatury. Dále také vymezení podmínek, které musí splňovat pedagog, který činnost výchovného poradce vykonává. Dalším tématem je spolupráce se zákonnými zástupci žáků a také s organizacemi, které se zabývají poradenstvím. Praktická část se soustředí na šest konkrétních výchovných poradců na základních školách v Českých Budějovicích a na Vysočině. Výzkum je tvořen rozhovory s nimi a sleduje jejich pracovní náplň, nejčastější témata a potíže, s nimiž se potýkají.
Educational consultancy
Keywords: výchovný poradce; poradenství; žák; podmínky vzdělání; problémy v chování; problémy s učením; kariérové poradenství; spolupráce; školní; rozhovor; pedagogical consultant; consulting; pupil; educational requirements; behavioural problems; educational problems; career consulting; cooperation; dialogue