Posturální vady a svalové dysbalance hokejistů v žákovských kategoriích. - Němcová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Vadné držení těla u dětí jako následek nedostatku pohybu je dnes téma velice diskutované. Já jsem se však ve své práci zaměřila na poruchy držení těla u dětí, které se aktivně věnují lednímu hokeji. Aktivně provozovaný sport představuje velkou fyzickou zátěž. Při dlouhodobě působící jednostranné zátěži může dojít k poruchám svalového napětí a následnému závažnému poškození pohybového systému. Proto je třeba organismus před vznikem svalových dysbalancí, které vedou k vadnému držení těla, chránit vhodným kompenzačním programem. Ve své práci jsem se zabývala sestavením a aplikací takového kompenzačního programu u hokejistů v žákovské kategorii. Prostřednictvím vstupních a výstupních testů jsem ověřila jeho účinnost. Došla jsem k závěru, že vhodně zvolený program, pokud se stane součástí tréninkového plánu a je skutečně dodržován, může dostatečně kompenzovat negativní vlivy nadměrné fyzické zátěže, kterou hokej pro dětský organismus představuje. Na základě tohoto závěru jsem se pokusila stanovit určitá doporučení, která by mohla být nápomocna trenérům při sestavování tréninkových plánů pro jejich dětské svěřence.
Posture imperfections and muscular disbalances among ice-hockey players of pupil categories.
Keywords: pohyb; svalová dysbalance; držení těla; posturální systém; kompenzační program.; movement; muscular dysbalance; body posture; postural system; compensation programme