Korespondence slova a obrazu v literatuře pro děti a mládež - Demeterová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce Korespondence slova a obrazu v literatuře pro děti a mládež je zaměřena na analýzu vybraných titulů z hlediska literárního a ilustračního. Analýza má stanovit metodologická kritéria z pohledu estetického, věcného i etického přínosu knihy jako celku pro žáka páté a šesté třídy základní školy. Analýzy jsou prováděny z hlediska literárního i ilustračního na titulech Pohádky Hanse Christiana Andersena, Luisa a Lotka od Ericha Kästnera a Dobrodružství Toma Sawyera od Marka Twaina. Závěr práce přináší didaktické varianty práce s těmito tituly v hodinách českého jazyka a literatury a výtvarné výchovy.
Correspondence between a word and a picture in children´s literature
Keywords: literatura pro děti a mládež; ilustrace; estetika; Andersen; Kästner; Twain; children's literature; illustration; aesthetics; Andersen; Kästner; Twain