How to measure the effectiveness of development project? Attempt No. 1: The project KINDERGARTENS 2009, Namibia - Keetmanshoop - Šťastná, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce je vytvořit evaluační studii na projekt, jež se mi povedl minulý rok v rámci zahraniční stáže v Namibii implementovat. Na jihu země, v regionálním městečku jménem Keetmanshoop, jsem působila šest měsíců jako dobrovolník pod českou neziskovou organizací Člověk v tísni. Projekt, jež nese název ŠKOLKY 2009, Namibie - Keetmanshoop, se zabývá místní sítí předškolních zařízení a jejich následnou podporou. Hodnocení projektu se řídí mezinárodními kritérii a standardy vypracovanými Výborem pro rozvojovou pomoc (Development Assistance Centre - DAC) při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Teoretická část práce se zabývá tématy, které přímo souvisí s vypracováním evaluační studie - socio-ekonomická situace Namibie, rozvojový a politicko-edukační kontext země a nakonec i detailní popis celého OECD evaluačního manuálu. Tato část je poté doplněna o stručný výklad termínu zahraniční rozvojová spolupráce s odkazem na Českou republiku a o celkový přehled Rozvojových cílů tisíciletí. Evaluační studie vyznačující se svou vlastní životaschopností zcela vyplňuje praktickou část práce. Studie je charakteristická svými vlastními cíli, zvolenou metodologií a relevantními závěry. S touto teoretickou výbavou je projekt innocent jednak z hlediska jeho efektivnosti, jednak z hlediska dopadu na státní politiku Namibie zabývající se předškolní výchovou. Poslední část studie se věnuje otázce udržitelnosti projektu a s ní spojenými doporučeními pro jeho potenciální uživatelé. Práce je zakončena celkovým zhodnocením úspěšnosti projektu a jeho prognózou do příštích dnů.
How to measure the effectiveness of development project? Attempt No. 1: The project KINDERGARTENS 2009, Namibia - Keetmanshoop
Keywords: Zahraniční rozvojová spolupráce (ZRS); projekty rozvojové spolupráce; hodnocení projektů ZRS (evaluační studie); Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD); kritéria a kvalitativní standardy pro hodnotící studie dle DAC (Výbor pro rozvojovou pomoc při OECD); institucionální síť pro předškolní vzdělávání; státní politika vzdělávání; Official Development Assistance (ODA); development project; evaluation; Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD); DAC Evaluation Criteria and Quality Standards; pre-school educational network; national educational policy