"Útěk do lesů a za dobrodružstvím" a jeho reprezentace v české literatuře 1. poloviny 20. století - Němcová, Věra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zaměří na dobrodružnou literaturu v českém prostředí v první polovině 20. století, a to zejména na literaturu týkající se vzniku a rozšiřování trampského hnutí u nás, které se jako fenomén. "útěku do lesů a za dobrodružstvím" projevuje v společenském životě i v literatuře pod vlivem dobových událostí. Studentka bude sledovat různé reprezentace tohoto fenoménu zejména v literatuře typu "Rodokaps". Pozornost věnuje rovněž tvorbě německého autora Roberta Krafta. Do této části bude zařazen stručný autorův životopis, jeho tvorba a charakteristika devíti stěžejních románů, které spojuje postava hrdiny Nobodyho.
"Escape to the woods and for adventure" and his representation in Czech literature from the first half of 20. Century
Keywords: dobrodružná literatura; trampské hnutí; návrat k přírodě; rodokaps; Robert Emil Kraft; Nobody; adventure literature; tramping; back to nature; rodokaps; Robert Emil Kraft; Nobody