Možnosti aplikace sémantického gesta při interpretaci literárních textů - Skalický, David (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná disertační práce se soustředí na koncept sémantického gesta Jana Mukařovského. Nejprve se jej pokouší zachytit v souvislostech strukturalistické estetiky pražské školy, z nichž tento koncept vyrůstá a k nimž se vztahuje. V dalších kapitolách je sémantické gesto zvažováno v kontextu úvah Paula Ricoeura, které se týkají vztahu strukturalismu a hermeneutiky (resp. analýzy a interpretace textů), a v kontextu Ecovy interpretační teorie. Horizontem autorova tázání je přitom problematika interpretace - sémantické gesto je zde uchopeno nikoli jako výhradně teoretický pojem, ale především jako koncept, který nás může přivést k hlubšímu či širšímu tázání po smyslu konkrétního uměleckého textu. Tato práce se tak soustředí rovněž k problematice týkající se interpretace literárních děl a k otázce po možnostech aplikace a vůbec aplikovatelnosti konceptu sémantického gesta při interpretaci. Jsou v ní reflektovány konkrétní pokusy sémantické gesto teoreticky rozpracovat a aplikovat při analýzách a interpretacích konkrétních textů, a to především v díle Milana Jankoviče. Závěrečná kapitola se pokouší zvažovat sémantické gesto a možnosti jeho aplikace při interpretaci literárních děl v souvislostech poststrukturálních.
The Possibilities of Application of "Semantic Gesture" in Interpretation of Literary Texts