Drobné sakrální stavby v krajině v ORP Moravské Budějovice - Tesař, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce komplexně analyzuje drobné sakrální stavby v krajině včetně dílčích důležitých analýz, které jsou zaměřeny na ochranná pásma v krajině, v administrativním území ORP (obce s rozšířenou působností) Moravské Budějovice. Drobné sakrální památky jsou zaměřeny a fotografovány k 31. 12. 2014. Pokud jde o památky, které se na území nachází, nebyl znám jejich počet, stav ani umístění. Hlavním cílem této kvalifikační práce je komplexní a přehledná demonstrace problematiky drobných sakrálních památek na Moravskobudějovicku. Autor práce popisuje stav těchto památek v současnosti, a zjišťuje, zda jsou vůbec ještě tam, kde by měla být původně. Dále autor zmiňuje památky poničené a upozorňuje na možnost jejich záchrany. Úvodní část práce popisuje teoreticko-metodické postupy, které byly využity při tvorbě práce a náročném terénním průzkumu. Ve výsledcích je ke každé obci zpracována tabulka se sledovanými atributy a v textu jsou důležité informace konkretizující aktuální stav drobných sakrálních staveb v každé obci. Práce obsahuje základní mapu, analytické mapy a tabulky. Všechny objekty na daném území byly zaměřeny a vyfotografovány, a to nejen pro účely odboru výstavby a územního plánování, ale také pro odbor památkové péče, který požadoval každou stavbu nafotit pokud možno z více pohledů.
Small sacral monuments in the countryside of Moravian Budejovice
Keywords: drobné sakrální stavby; ORP Moravské Budějovice; terénní průzkum; památky; GIS; small religious objects; Municipalities with Extended Competence Moravské Budějovice; field research; sights; GIS