Vliv organizační kultury na poskytování sociálních služeb na příkladu Diecézní charity Plzeň - Boříková, Dana (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce je analyzovat vliv organizační kultury na poskytování sociálních služeb. Práce se zabývá popisem organizační kultury vybraného modelu. Jako příklad nestátní neziskové organizace jsem vybrala církevní právnickou osobu Diecézní charita Plzeň. Inspirací pro mne byl model autorky Beaty. Hofmann a její přirovnání organizační kultury k obrazu leknínu. Ten jsem dále doplnila modelem autora Edgara Scheina, který má tři vrstvy - nejvyšší jsou artefakty, prostřední hodnoty a normy a nejnižší základní přesvědčení. Pro zpracování jsem použila metodu zúčastněného pozorování a neformálních rozhovorů s pracovníky DCHP a dále analýzou dostupné dokumentace organizace.
The influence of organizational culture on providing social services, an example of Diecézní charity Plzeň
Keywords: diecézní charita Plzeň; nezisková organizace; sociální služby; církevní právnická osoba; standardy kvality sociálních služeb; organizační kultura; caritas; non-profit organisations; social service; ecclesiastical legal person; quality standards of social services; organizational culture