Cvičení Balantes a jeho vliv na kondici a tělesnou hmotnost - Horečková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce na téma Cvičení balantes a jeho vliv na kondici a tělesnou hmotnost se zabývá, jak už vypovídá sám název, vlivem cvičení Balantes na kondici a tělesnou hmotnost cvičících jedinců. Teoretická část práce seznamuje se základními pojmy a fakty týkajícími se cvičení balantes a cvičení Pilates, ze kterého balantes vychází. Dále jsou zde charakterizovány pojmy tělesná hmotnost, obezita a kondice. Cílem praktické části a celého praktického šetření bylo zjistit účinky cvičení balantes na kondici a tělesnou hmotnost cvičících. Na počátku práce jsem předpokládala, že se po aplikaci intervenčního pohybového programu sníží tělesná hmotnost zkoumaných osob a naopak, že se zvýší jejich kondice. Dále jsem předpokládala, že se u cvičících sníží procento tělesného tuku. Praktické šetření, skládající se převážně ze základních antropometrických měření, ukázalo, že cvičení balantes má dobrý vliv a potvrdilo stanovené praktické otázky.
Balantes exercising and its influence on condition and body weight
Keywords: balantes; Pilates; tělesná hmotnost; obezita; kondice; antropometrie; kaliperace; Body Mass Index; balantes; Pilates; body weight; obesity; condition; anthropometry; Body Mass Index