Hodnocení výskytu invazních a expanzivních druhu rostlin na rekultivovaných plochách Velké podkrušnohorské výsypky - Syrvatková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá mapováním aktuálního výskytu bolševníku velkolepého na rekultivovaných plochách Velké podkrušnohorské výsypky. Mapování probíhalo formou terénních pochůzek a to v průběhu roku 2010 ? 2011. Plochy, kde se vyskytovaly tyto nebezpečné invazní rostliny, byly zaměřeny pomocí GPS. Naměřené souřadnice byly poté převedeny do desítkové soustavy a z nich se následně v programu ArcMap vytvořila mapa aktuálního rozšíření bolševníku velkolepého. V závěru je uvedeno, jak velké riziko hrozí krajině v okolí výsypky při neřešení tohoto problému.
Evaluation of invasive and expansive plant species occurence on reclaimed land of the Podkrušnohorská dump.
Keywords: mapování; výskyt; bolševník; výsypka; invazní; mapping; spread; hogweed; dump; invasive