Využití středověké malby ve volnočasových aktivitách (Zmrtvýchvstání Krista od Mistra třeboňského oltáře) - Turková, Monika (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá využitím metody animace při zprostředkování středověkého umění dětskému divákovi. Cílem animace obrazu Zmrtvýchvstání Krista od Mistra třeboňského oltáře je efektivním způsobem probudit zájem o umění a historii u příslušného věkového stupně dětí. Obsahem teoretické práce je předpokládaný rozsah znalostí potřebných k ideálnímu provedení animace. Praktická část přibližuje samotné tvořivé zprostředkování obrazu dětem a její nedílnou součástí jsou i závěrečné reflexe. Přiblížit kulturně-historické dědictví je velkou výzvou pro všechny muzejní, galerijní a pedagogické pracovníky. Práce se snaží zároveň poukázat na skutečnost, že příprava na animaci klade na autory velké nároky, je třeba se zcela oprostit od úzké specializace, postupovat interdisciplinárně a veškeré odborné teoretické a praktické znalosti efektivně propojovat.
The Usage of the Medieval Painting during Leisure Time Activities (The Resurrection by Master of the Třeboň Altarpiece)
Keywords: animace; zprostředkování umění; kulturní dědictví; Zmrtvýchvstání Krista; Mistr třeboňského oltáře; animation; art mediation; cultural heritage; the Resurrection of Jesus Christ; Master of the Třeboň Altarpiece