Tvorba deminutiv a augmentativ v současné francouzštině - Hrušková, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem této diplomové práce je tvorba deminutiv a augmentativ v současné francouzštině. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy, jako je slovo, slovotvorné procesy, dále pak především derivace a je podán přehled všech francouzských deminutivních a augmentativních sufixů. Praktická část má dvě části. Nejprve je podán přehled všech slov zakončených na všechny deminutivní a augmentativní francouzské sufixy, které se nachází ve francouzském elektronickém slovníku Le Petit Robert. Dále, na základě práce s jazykovým korpusem InterCorp, dochází ke srovnání tvorby deminutiv a augmentativ v češtině a francouzštině. Cílem je představit tvorbu deminutiv a augmentativ ve francouzštině a porovnat ji s češtinou.
Creation of Diminutives and Augmentatives in the Present-Day French
Keywords: slovotvorba; derivace; sufix; augmentativum; deminutivum; Le Petit Robert; InterCorp; francouzština; čeština; porovnání; word fomation; derivation; suffix; augmentative; diminutive; Le Petit Robert; InterCorp; French; Czech; comparison