Prevence a zkušenosti s drogami u žáků 9. tříd základních škol a studentů středních škol na Strakonicku - Říhová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem této bakalářské práce je problematika prevence a zkušenosti s drogami u žáků 9. tříd základních škol a studentů středních škol na Strakonicku. V teoretické části je podrobně rozebraná drogová problematika a běžné způsoby prevence drog. Také je zde zmíněno základní rozdělení drog, jejich historický vývoj ve společnosti a důsledky užívání drog. Dále jsou v této práci zmíněny způsoby prevence drog. Zkušenosti s prevencí a přímé zkušenosti s drogami jsou zjišťovány výzkumem zpracovaným v praktické části. Výzkumnou metodou byl dotazník, kterým byly kromě základních statistických údajů zjišťovány především konkrétní zkušenosti jak s prevencí, tak se samotnými drogami, a osobní názory respondentů na tuto problematiku. Z důvodu aktuální nepříznivé situace s ohledem na pandemii nemoci COVID 19 byl výzkum proveden pouze korespondenčně. Dotazníky byl s laskavým svolením pedagogů obeslán vybraný vzorek žáků základních a středních škol na Strakonicku. Praktická část bakalářské práce zahrnuje vyhodnocení a rozbor těchto dotazníků.
Drug prevention a experiences among students of 9th class of primary school and secondary school in Strakonice
Keywords: efekt drog; zkušenosti s drogami; návykové látky; drogová závislost; preventivní programy; vhodné prostředí; zátěžové situace; drug effect; drug experience; addictive substances; drug addiction; prevention programs; suitable environment; stressful situations