Problematika rezerv dle českých účetních předpisů v porovnání s mezinárodními účetními standardy - Ziková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Teoretická část bakalářské práce byla věnována tvorbě, oceňování, účtování a vykazování rezerv. Podle českých účetních standardů byly rezervy rozděleny na účetní a zákonné. Hlavním cílem bylo porovnání rezerv dle českých a mezinárodních účetních standardů. Bylo vymezeno mnoho rozdílů, které existují mezi těmito standardy. Mezi tyto rozdíly patří zejména tvorba rezerv, které se v České republice tvoří a podle MÚS tvořeny nejsou. Pro analýzu praktických dat byla vybrána účetní jednotka VETAS České Budějovice, s. r. o., která se zabývala pouze zákonnou rezervou na opravu hmotného majetku. Na příkladech byly naznačeny rozdíly v účtování podle uskutečnění respektive neuskutečnění opravy a následně bylo toto účtování porovnáno se současnou legislativou, kdy účetní jednotka při tvorbě rezerv musí převádět peníze ve výši rezervy na zvláštní účet v bance. Dále bylo porovnáno účtování podle českých a mezinárodních účetní standardů u rezervy na restrukturalizaci. Zde byl znázorněn rozdíl v čase, kdy byla rezerva tvořena a v částkách, ve kterých se rezerva tvoří. Závěr byl věnován rozdílům v účtování mezi účetními jednotkami tvořící rezervy a účetními jednotkami bez tvorby rezerv a rozdíly dopadu do výsledku hospodaření a následně i na daň z příjmů právnických osob.
The issues of reserves according to Czech accounting regulations in comparison with international accounting standards
Keywords: Rezervy; České účetní standardy; Mezinárodní účetní standardy; Výsledek hospodaření; Reserves; Czech accounting standards; International Accounting Standards; Profit and loss