Kontrastní látky v radiologii - Vodrážková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je shrnutí všech informací o kontrastních látkách a vytvoření informačního letáku týkající se kontrastních látek aplikované při radiodiagnostických metodách. V teoretické části práce je zmíněná historie kontrastních látek a jejich dělení. Dále se v této části pojednává o využití kontrastních látek a v radiodiagnostice. Dále jsou zrekapitulovány jejich nežádoucí účinky a rizika, které s sebou přináší jejich aplikace. V neposlední řadě je zmíněna prevence a léčba nežádoucích reakcí. Potřebná data, ke zdůraznění významu informačního letáku, jsem získala z kvantitativního výzkumu a jsou uvedeny v praktické části Výzkumná otázka bakalářské práce zní "Jsou pacienti řádně informováni o kontrastních látkách?". Odpovědí, na výzkumnou otázku, dle mého dotazníkového šetření zní "Ne". Ze statistického zpracování, kdy otázka č. 7 znějící "Bylo poučení ze strany zdravotníků pro vás dostačující?", vyplynulo, že 23 %, tedy 10 respondentů z 48 bylo spokojeno s edukací. Zbylých 77 % uvedlo, že se dožadovali více informací.
Contrast agents in Radiology
Keywords: Kontrastní látky; nežádoucí účinky kontrastních látek; kontraindikace kontrastních látekn Informační leták.; Contrast agents; side effects of contrast agents; risks of contrast substances; information leaflet.