Vliv tělesné kondice dojnic na hladinu ketolátek v krvi - Beňasová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit údaje o tělesné kondici holštýnských dojnic v době otelení a posoudit její vliv na hladinu ketolátek v krvi, potažmo výskyt ketózy. Sledování probíhalo ve vybraném zemědělském podniku v období od října 2017 do února 2019, celkem bylo sledováno 280 dojnic. V daném období byla hodnocena tělesná kondice v den otelení pomocí bodového kondičního skóre (BCS) a následně 10. laktační den byla měřena hladina B-hydroxybutyrátu (BHB) z krve. Zaznamenávány byly rovněž údaje o pořadí laktace, hmotnosti dojnice v den otelení, hmotnosti dojnice v 10. laktačním dni, obsah tuku a bílkoviny v mléce v 10. laktačním dni a denní nádoj v 10. laktačním dni. Průměrné BCS stáda bylo 3,7, maximální zaznamenaná hodnota dosahovala 5, minimální pak 2. Celkový výskyt ketózy na úrovni stáda při hranici BHB 1,0 mmol.l-1 byl 21,07 %, z toho se u 62,7 % jednalo o ketózu subklinickou a u 37,3 % případů o ketózu klinickou. Pomocí korelační analýzy byla zjištěna pozitivní závislost mezi pořadím laktace a hladinou BHB v krvi (r=0,15, p=0,01), kdy vyšší pořadí laktace mělo pozitivní dopad na hladinu ketolátek. Korelační analýzou byl vyhodnocen pozitivní vliv poměru tuk/bílkovina v mléce na hladinu BHB (r=0,31, p=0,00). Rovněž mezi hodnotou BCS při otelení a hladinou BHB v krvi 10. laktační den byla zjištěna pozitivní závislost (r=0,14 , p=0,02). V rámci negativní energetické bilance po otelení byl zjištěn pozitivní vztah mezi BCS při otelení a ztrátou tělesné hmotnosti (r=0,17 , p=0,00), tento fakt, že těžší krávy a tedy i krávy s vyšším BCS mobilizují více tukových zásob potvrdily i pozitivní vztahy mezi hmotností při otelení a ztrátou tělesné hmotnosti (r=0,47 , p=0,00) a mezi hmotností při otelení a poměrem tuk/bílkovina v mléce (r=0,27, p=0,00). Hmotnost při otelení měla průkazný vliv i na užitkovost (r=0,19, p=0,00). Pomocí jednofaktorové analýzy rozptylu byl zjištěn pozitivní vliv výskytu ketózy na užitkovost (p=0,02) a také na obsah tuku v mléce (p=0,02).
Effect of body condition score of dairy cow on ketones in blood
Keywords: tělesná kondice; bodové kondiční skóre; ketóza; ketolátky; negativní energetická bilance; body condition; body condition score; ketosis; ketones; negative energy balance