Využití psů ve sportovní kynologii a vlivy na výkon psa - Feiková, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím psů ve sportovní kynologii a vlivy působící na výkon psa. V literárním přehledu se věnuje historii a současné podobě Mezinárodnímu zkušebnímu řádu. Popisuje zkoušku IPO 3 a následně, se zabývá sledováním, která plemena jsou nejvhodnější pro vykonání této zkoušky a dále pak jejich uplatněním na Výběrových soutěžích a Mistrovstvích České republiky. Dále je část této bakalářské práce věnována výcviku psa, a to jednomu z nejdůležitějších prvků, motivaci psa. Dále pak se věnuje reflexům a rušivým vlivům při výcviku. Ve vlastní práci jsou analýzy výsledků výběrových soutěží na mistrovství České republiky IPO, včetně Mistrovství České republiky IPO. Jsou sledovány údaje o počtu, plemenné struktuře, věku a pohlaví zúčastněných psů a jsou popsány vlivy těchto ukazatelů na výsledné hodnocení psa při soutěži. Podrobným sledováním a analýzou bylo zjištěno, že nejvhodnějšími psy pro absolvování těchto závodů s co nejlepším výsledkem jsou němečtí ovčáci a belgičtí ovčáci malinois. S ohledem na pohlaví, byli ve všech analýzách na lepším umístění psi než feny. Nejvhodnějším věkem pro absolvování těchto závodů je věk od tří do šesti let psa. Pro umístění psa do 10. místa je nejvhodnější doba mezi pátým a šestým rokem psa, protože pes i psovod již mají určité zkušenosti s absolvováním jak zkoušek, tak i závodů.
The use of dogs in sports kynology affect the performance of the dog
Keywords: pes; výcvik psa; sportovní kynologie; IPO3; dog; dog training; sports kynologie; IPO3