Jídelní postoje a návyky u žáků 2. st. ZŠ a studentů SŠ na Žďársku - Dostálová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2018)
Moje bakalářská práce se zabývá problematikou výživy a způsobem stravování pubescentů a adolescentů na Žďársku. V teoretické části se zaměřuji na výživu, její historii, základní složky výživy a různá doporučení. Dále se věnuji pitnému režimu, obezitě, poruchám příjmu potravy a některým druhům diet. Praktická část je věnována dotazníkovému šetření, které bylo provedeno na třech základních školách a dvou středních školách na Žďársku. Dotazníky obsahují otázky ohledně četnosti stravování, jídelních zvyklostí, zájmu o zdravou výživu, zkušenosti s dietami. Šetření proběhlo na školách v měsíci červnu 2017. Zúčastnilo se ho 486 probandů. Z celkového počtu 486 probandů je 279 žáků základních škol a 207 studentů středních škol. Výsledky dotazníkového šeření jsou vyhodnoceny chronologicky dle sledu jednotlivých otázek v dotaznících.
Food Position and habits in the group of second grade students and students of high school on Žďársku
Keywords: výživa; pitný režim; podpůrné prostředky a suplementy; poruchy příjmu potravy; nutrition; drinking mode; supportive means and supplements; eating disorder