Sociálně aktivizační služby a jejich etická reflexe - Kastnerová, Tamara (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá vysvětlením pojmu sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a okrajově pojmu sanace rodiny, který s tím souvisí. Dále se věnuje jak častým, tak méně častým otázkám či problémům, které tato služba řeší a jak vznikají. Pomocí odborné literatury a zkušeností sociálních pracovníků konkrétního centra podpory rodiny charakterizuje konkrétní práci sociálně aktivizačních služeb, jako například program přípravy na návrat k rodině a domů, sanaci rodiny v rámci předběžného opatření, sociální práci s rodinami, které mají popisované problémy; základní charakteristiky multidisciplinárních týmů. Cílem diplomové práce je kriticky reflektovat práci sociálně aktivizačních služeb na základě některých etických principů a etických kodexů sociálních pracovníků, s pomocí Centra podpory rodiny v Aši. Díky této reflexi se snaží navrhnout možné způsoby řešení práce sociálně aktivizačních služeb.
Social activation services and their ethical reflection
Keywords: centrum podpory rodiny; multidisciplinární týmy; rodina; sanace rodiny; sociálně aktivizační služba; family support centre; multidisciplinary team; family; family rehabilitation; social activation service