Reprezentace ideálu ženy ve staročeské legendě o sv. Alžbětě - Kolářová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu ženského ideálu vrcholného středověku, jak byl reprezentován svatou Alžbětou Durynskou jako hlavní hrdinkou staročeského Života svaté Alžběty, připisovaného Tomáši Štítnému ze Štítného. Alžběta náleží k novému typu světic, jež ve své době ztělesňovaly aktuálně akcentované ideály křesťanství (především chudobu a lásku k bližnímu uskutečňovanou charitativní a sociální prací) a nabídly vzor pro některé dosud spíše upozaďované aspekty ženství (zejména vzor dokonalé manželky i vdovy). Pozornost věnujeme zvláště modelaci hlavní postavy ve všech třech ženských stavech typických pro středověk, tj. panenství, manželství a vdovství, i revidování jejich tradiční hierarchie v alžbětinské hagiografii.
Ideal representation of women in old Czech legend of St. Elizabeth
Keywords: sv. Alžběta Uherská; panna; manželka; vdova; Tomáš Štítný ze Štítného; St. Elizabeth of Hungary; virgin; vife; widow; Tomáš Štítný ze Štítného