Historie Lhenic, se zvláštním zřetelem na 19. a počátek 20.století - Čipera, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na poznání samotného městečka Lhenice a následně i jeho života především v 19. a počátkem 20.století. Práce je rozdělena do 5 kapitol. V 1. kapitole se snažím přiblížit stručně dějiny Lhenic. Od prvních stop trvalého osíd-lení, přes třicetiletou válku, až do konce 18.století. Ve 2.kapitole se zaměřuji na změny v životě a rozvoj městečka v 19. a 20.století. 3. kapitola pojednává o velkém historickém mezníku 1848, který nebyl důležitý jen pro obyvatele Lhenic. Vznik a působení školy, spolků, až po život v průběhu I.světové války. 4. kapitola přibližuje církevní dějiny Lhenic a okolních vesnic. Snažím se i představit všechny faráře jenž prošli kostelem ve Lhenicích. Poslední pátá kapitola nastiňuje volnočasové aktivity Lhenic v 19. a 20.století. O tyto aktivity se nestarala jen církev, ale i škola. Dále se snažím o bližší obeznámení hlavních dominant Lhenic. Ať už se jedná o kostel, náměstíčko, radnici, podzemní chodby jenž se prolínají pod celými Lheni-cemi, nebo o dnes již státem chráněnou lípu.
History of Lhenice with Particular Regard to the 19th Century and the Beginning of the 20th Century
Keywords: Dějiny městečka; historický mezník 1848; církevní dějiny; volnočasová aktivita v městečku.; history of the townlet; historical milestone 1848; church history; leisure time activities in the townlet.