Vliv ekonomické vyspělosti dané země na výrobu a spotřebu energie z obnovitelných zdrojů - Sedlák, Jiří; Helísek, Mojmír; Sagapova, Nikola; Dvořáková, Markéta (nakladatelství Vysoké školy finanční a správní, a.s., 2018)
Článek se zaměřuje na energetický mix v jednotlivých zemích v rámci evropského prostoru. Předmětem zkoumání je nejen aktuální stav v souvislosti s využitím obnovitelných zdrojů energie, ale i pohled do minulosti a predikce dalšího vývoje v kontextu přechodu od konvenční energetiky k tzv. zelené elektřině. Pomocí statistického aparátu, konkrétně regresní analýzy, je zjištěno, jakým způsobem ekonomické faktory jako je HDP, nezaměstnanost a inflace, ovlivňují produkci a spotřebu obnovitelných zdrojů energie.
The impact of the country's economic development on the production and consumption of energy from renewable sources
Keywords: Zelená ekonomika; zelená energie; obnovitelné zdroje; produkce; Green economy; green energy; renewable resources; production