Welfare ryb v rybniční akvakultuře. - Moravec, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Welfare ryb v akvakultuře je recenze. Práce je zaměřena na kompletní zhodnocení welfare. Je zde vysvětlen pojem welfare a postupný historický vývoj této problematiky. Dále je už práce zaměřena na welfare ryb, které se v poslední době prudce rozvíjí. V práci je rozebrána zásadní otázka pro welfare ryb - zda ryby dokáží vnímat bolest a utrpení. Další kapitola se zabývá stresem, který slouží jako jeden z ukazatelů na kvalitu welfare. V této práci jsou shrnuty základní způsoby měření welfare ryb mezi které patří například hodnota kortizolu a glukózy v krvi ryb, která se mění v závislosti na velikosti stresových faktorů. Je zde uvedeno několik různých přístupů k měření welfare. Velká část práce je věnována potencionálním místům ohrožení welfare. Jsou zde popsány kritické body při manipulaci s rybami a jejich přepravě. Také je rozebrána kvalita vody, hustota obsádky a usmrcování ryb. Poslední část práce je věnována welfare ryb v různých systémech. Je zde nahlíženo na welfare ryb z různých oblastí jako je sportovní rybolov, akvakultura, chov ryb v akváriích, vědecký výzkum a ryby ve volných vodách. V závěru práce je uvedeno několik námětů k dalšímu vědeckému výzkumu v oblasti welfare ryb.
Fish Welfare in Aquaculture.
Keywords: welfare; stres; kortizol; glukóza; welfare; stress; cortisol; glucose