Jídelní zvyklosti romské minority z pohledu prevence nadváhy a obezity - Olišarová, Věra; Tóthová, Valérie (Ambit Media, 2016)
Jídelní zvyklosti jsou širším označením pro vyjádření procesů a způsobů chování spojených s příjmem potravy. Jejich součástí je jídelní chování, tedy komplex aktivit zaměřených na detekci potravních zdrojů a vyhledávání potravy, analýzu těchto zdrojů, rozhodnutí o přijetí či odmítnutí potravy apod. Tyto zvyklosti se z pohledu prevence nadváhy a obezity na jednotlivých úrovních jeví jako velmi podstatné. Jejich analýza a pochopení kulturně podmíněných vzorců chování, které se v těchto procesech uplatňují, poskytuje sestrám důležité informace nutné pro zajištění efektivity intervenčních programů. V České republice patří k nejvýrazněji zastoupeným minoritám Romská. Právě tato minorita se tak jako většinová populace dlouhodobě potýká s výrazným výskytem nadváhy a obezity. Preventivní programy, které jsou v této oblasti realizovány, jsou cíleny především na většinovou populaci. Nezohledňují tedy kulturní specifika a odlišnosti a díky tomu jsou u minorit jen velmi málo efektivní.
Eating habits of the Roma minority in terms of prevention of overweight and obesity
Keywords: sestra; nadváha; obezita; prevence; jídelní zvyklosti; nurse; overweight; obesity; prevention; eating habits