Volný čas autistických dětí - Plojharová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá volným čase dětí s autismem. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je dále členěna do dvou kapitol. První z nich obsahuje podkapitoly, které se zabývají poruchami autistického spektra, jejich charakteristikou, popisem těchto poruch a jejich vývojem v jednotlivých věkových etapách. Druhá kapitola je zaměřena na volný čas, jeho funkce a popis. Obsahuje také výčet institucí pro volný čas dětí a mládeže a příklady institucí věnujících se volnému času dětí s poruchami autistického spektra. Hlavním cíle této práce je zjistit, jak děti s poruchami autistického spektra tráví svůj volný čas, zda využívají nabídek volnočasových center a s jakými problémy souvisejícími s touto poruchou se ony i jejich rodiče musí ve volném čase potýkat. Praktická část práce pak byla vedená formou kvalitativního výzkumu pomocí strukturovaného rozhovoru s rodiči dětí s poruchami autistického spektra. Pomocí těchto rozhovorů a jejich analýze se podařilo zjistit, že děti s poruchami autistického spektra podle svých rodiči preferují trávení volného času v rámci rodiny. Nejčastějším problémem který se ve volném čase objevuje, je dle odpovědí rodičů problémové chování dětí, jako je agresivita, výbuchy vzteku a náladovost.
The free time of the autistic child
Keywords: Poruchy autistické spektra; autismus; volný čas; Disorders of the autistic spectrum; autism; leisure time