Sbírka příkladů z finanční matematiky pro SŠ - Šachlová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce je zaměřena na řešené příklady z finanční matematiky s možností využití moderních technologií u vybraných úloh (internetové kalkulačky, tabulkový procesor Microsoft Excel a výpočetní nástroj Wolfram Alpha). Sbírka příkladů je určena pro střední školy a obsahuje tato témata: inflace, měnový kurz, úročení (jednoduché, složené, polhůtní, předlhůtní), spotřebitelské úvěry, RPSN, hypoteční úvěry, spoření (krátkodobé, dlouhodobé a jejich kombinace) a finanční produkty se státní podporou (stavební spoření, doplňkové penzijní spoření). Východiskem pro tvorbu úloh jsou Rámcové vzdělávací programy pro gymnázia. Při tvorbě úloh byl kladen důraz na rozvoj klíčových kompetencí v souladu s RVP G.
Collection of exercises of financial mathematics for high schools
Keywords: finanční gramotnost; sbírka řešených příkladů; střední školy; úvěry; úročení; spoření; finanční produkty; Financial literacy; Collection of solved exercises; high school; loans; interest; savings; financial products