Domácí péče a její význam - Titěrová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2008)
Domácí péče a její význam Domácí péče je formou zdravotní a sociální péče zaměřené na klienty, kteří by jinak byli hospitalizováni a je poskytována v jejich vlastních domovech. Na základě indikace ošetřujícího lékaře je plně hrazena zdravotními pojišťovnami. Vznik Domácí péče je spojován s prvopočátkem křesťanství, kdy se společně s ním rozvíjelo i charitativní ošetřovatelství. Svoji současnou podobu získávala Domácí péče v průběhu staletí, kdy ji ovlivňovaly významné historické události i ekonomická situace a reformy dané doby. Významnou měrou se na vývoji Domácí péče podílely řeholní řády a diakonky. V České republice došlo k výraznějším změnám v Domácí péči až s rokem 1990, kdy začaly vznikat první agentury domácí péče. Cílem komplexní Domácí péče je zajištění maximální dostupnosti, kvality a efektivnosti péče klientům. V současné době je Domácí péče zaměřena zejména na udržení a podporu zdraví, navrácení zdraví a rozvoj soběstačnosti, zmírňování utrpení u nevyléčitelně nemocných a zajištění klidného umírání. Ročně je poskytována statisícům klientům v přirozeném prostředí jejich domova. Cílem bakalářské práce ''Domácí péče a její význam'' bylo jednak zjistit skladbu klientů a rozsah péče agentur Domácí péče a zjistit, jaký význam vidí laická veřejnost v Domácí péči. Cíle práce byly splněny. Byly stanoveny čtyři hypotézy. Na základě provedeného dotazníkového šetření u odborné veřejnosti je možné potvrdit první hypotézu: největší počet klientů Domácí péče tvoří dlouhodobě nemocní a potvrdit také druhou hypotézu: agentury Domácí péče poskytují péči o duševně nemocné. Na základě provedeného dotazníkového šetření u laické veřejnosti je možné vyvrátit třetí i čtvrtou hypotézu: laická veřejnost neví, jaká jsou pozitiva Domácí péče a laická veřejnost neví, jaké jsou formy Domácí péče. K tématu ''Domácí péče a její význam'' byl proveden kvantitativní výzkum. Ke zjištění výsledků byla použita metoda dotazováním formou dotazníku. Respondenty tvořili jednak lidé z řad laické veřejnosti, kteří byli vybráni náhodným výběrem, kdy kritériem pro výběr byl věk nad 18 let a co nejširší spektrum věkových kategorií. Respondenty ve druhé části výzkumu byly sestry agentur domácí péče, které jsem vybírala náhodným způsobem v agenturách domácí péče ve Středočeském kraji, Praze, Brně a Českých Budějovicích. Tato bakalářská práce může sloužit jako podklad k vytvoření komplexního informačního zdroje o Domácí péči, pokud se týká historie, charakteristiky, organizace, ale i poskytované péče pro laickou veřejnost, ale také pro veřejnost odbornou. Může sloužit k vytvoření informačních letáků, brožur a internetových stránek. Domácí péče je aktuálním tématem a přináší možnost uplatnění zejména u kvalitně informovaných laiků i odborníků.
Homecare and its importance
Keywords: Agentury domácí péče; Klienti domácí péče; Komplexní domácí péče; Ošetřovatelská péče; Vývoj domácí péče; homecare agencies; homecare patients; complex homecare; homecare nurcing; progress of homecare