Neverbální pedagogická komunikace v odborném výcviku na středních odborných učilištích - Fesslová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Pedagogická komunikace je prostředkem k realizaci výchovy a vzdělávání. Aby splňovala tyto předpoklady, musí se verbální a neverbální komunikace vzájemně doplňovat. Hlavním tématem této bakalářské práce, je tedy pedagogická komunikace a její důležitá složka - neverbální komunikace, která je nedílnou součástí pedagogické praxe. Cílem práce je zjistit, s jakými problémy v neverbální komunikaci se učitelé v rámci odborného výcviku setkávají. V teoretické části bude popsána v prvé řadě komunikace jako celek, dále pedagogická komunikace a její rozdělení. Budou zde charakterizováni žáci Středních odborných učilišť, odborný výcvik na Středním odborném učilišti a budou zde popsány problémy, se kterými se v neverbální komunikaci na odborném výcviku setkáváme. Praktická část bude zpracována pomocí dotazníkového šetření učitelů Středního odborného učiliště, kde zjistíme, jaké jsou problémy v neverbální komunikaci na odborném výcviku.
Nonverbal Educational Communication in Vocational Training at Secondary Vocational Schools
Keywords: Komunikace; pedagogická komunikace; verbální komunikace; neverbální komunikace; odborný výcvik; učitel; Communication; pedagogical communication; verbal communication; nonverbal communication; vocational training; teacher