Sociální práce s romskou rodinou z pohledu orgánu sociálně právní ochrany dětí ve vybraném regionu Dačice a přilehlém pohraničí - Konečná, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce popisuje sociální práci s rodinou z pohledu sociálně právní ochrany dětí v regionu Dačice a přilehlém pohraničí. V teoretické části je uveden vliv rodiny na vývoj jedince, práce zabývá sociální prací s rodinou a sanací rodiny, sleduje odlišné trendy v minulosti a v současné době. Dále se práce zaměřuje na sociálně právní ochranu dětí. Jsou zde uvedeny její právní základy a kompetence. Na konci teoretické části jsou popsány čtyři problematické oblasti romských rodin, které vytváří podklad pro výzkum v praktické části. V praktické části jsou uvedeny kazuistiky respondentů. Ty byly získány z polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory jsou rozpracovány do pěti okruhů, podle kterých jsou i vyhodnoceny. Výsledky jsou shrnuty v závěrečné diskusi.
Social work with Romany families from the perspective of the authority providing social and legal protection to children in the region of Dačice and the adjacent border area
Keywords: Romové; romská rodina; sociální práce; sanace rodiny; Romanies; Roma family; social work; helping the family