Prevence kriminality a její specifikace při mimořádné události. - Košina, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem práce je ''Prevence kriminality a její specifikace při mimořádné události'' a to především pro jeho společenskou aktuálnost. Svět se vyvíjí, globalizuje, mimořádné události jako například živelné katastrofy ve formě povodní, či záplav nebo vichřic se nevyhýbají žádnému kontinentu, či zemi. Také v České republice již řešíme podobné situace, pokusil jsem se tedy ve své práci zmapovat existující a zákony nastavenou prevenci, především u složek integrovaného záchranného systému a její faktické i reálné používání a dopad při mimořádné události. Obsahem práce je zejména popis realizované prevence u složek integrovaného záchranného systému, zvláště její konkrétní nastavení u Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a okrajově zdravotnické záchranné služby a také společně realizované i rozdílné postupy s jejich výsledky, především v Jihočeském kraji. Popsán, analyzován a hodnocen je také přínos prevence v několika rovinách při mimořádné události, zvláště při zmírňování škodlivých následků. V bakalářské práci je dále zmíněno několik mimořádných událostí s ohledem na skutečnost, jak ovlivnila realizovaná prevence průběh mimořádné události a její škodlivé následky, když už řádně aplikovaná prevence nedokázala události předejít, což je jejím hlavním cílem. Pomocí dotazníků byla zmapována občanská využitelnost současných preventivních opatření realizovaných především složkami integrovaného záchranného systému a hlavně v mnoha rovinách Policií České republiky, která především řeší prevenci kriminality. Vlastní dotazníkový výzkum byl porovnán s analýzou existující a realizované prevence, především složkami integrovaného záchranného systému. Dotazníkový průzkum odpověděl na otázku, zda má většina dotázaných k dispozici základní preventivní rady a doporučení a jak je uplatňuje při přímé konfrontaci s událostí. V závěru práce je zhodnocena realizovaná škála prevence napříč složkami integrovaného záchranného systému a vyhodnocena hypotéza.
Prevention of a crime and its specifications at the emergency.
Keywords: Analýza; evakuace; hrozba; prevence; uchráněné hodnoty; Analysis; evacuation; threat; prevention; Rescued values